Friday, July 18, 2014

Pengalaman Lasik With Prof Muhaya

Bismillah..
Harini genap sebulan buat lasik with prof muhaya. Alhamdulillah..semuanya ok..vision pun keep improving..

Why Lasik and Why With Prof Muhaya?

Sebenarnye da lame dah rasa nak buat lasik ni. Tapi kedudukan kewangan xberape nak mengizinkan. Early this year, tiba2 rasa macam vision semakin kurang terang. So, expect power da makin naik lah.. i've been wearing glasses since i was 9 years old.. that time firsty power is 300 for both eyes. Tinggi gile kan?? Last check up dulu power 900++..huhu..ni tahap kalau xpakai glasses or lenses mmg teraba2 cari barang..bangun tido,raba2 cari spek..abis smayang raba2 cari spek..mmg kronik..and im just 28 years old keh.. So, bile rasa power cam makin naik, memang terus decide nak buat lasik. Kalau xbuat lasik, power dah naik 1000++ dah xleh pakai lenses. Kene pakai glasses all the time since power paling tinggi untuk contact lens ialah 1000.

First thing i did before doing lasik is research about lasik. One of my friend did lasik at optimax ttdi. So, i ask for her experiences. I also baca a few blog about other people experiences. Tapi bile nak buat lasik nih bende first yang nak tahu ialah HARGA. Most of the blog tak cakap pn harga so kite pn xboleh nak agak budget kan.. So, i start emailing optimax. Their package is a bit expensive. For normal lasik (bukan smile procedure) price started at rm4000 per eye and depends on your eye condition (which i do not know what) and for SMILE procedure their price started at RM6000 per eye also depends on your eye jugak la...xsure la kalau lagi tinggi power lagi tinggi price ke ape kan..

For Prof Muhaya package, kat facebook die dah terang2 tulis under 35 years old RM6990, 35 years old and above RM7990. So, i mmg comfortable to go to Prof Muhaya sebab dah bgtau price siap2. Total price okeh. Bukan per eye. And xkira power tinggi ke rendah ke, memang tu price die. I also ask them what happen if my cornea is not thick enough to do lasik after eye examination? They said i only have to pay for eye examination which is around RM800. So, price memang da bagi bulat2. Datang bawak je duit tu. Xde extra2 charge.

Eye Examination Day 

Before doing eye examination, for contact lenses wearer, u need to not wear your contact lenses for about 10 days. Sebab nak mengelakkan mata kering. The optometrist told me there were cases where patients eyes were too dry, they have to wait for another week before they can perform surgery. Masa hari eye examination tu memang nervous habis. Sebab takut x suitable for lasik. Memang berharap sangat dapat buat lasik ni..yelah power dah 1000+. I really do not want to wear glasses for the rest of my life. Dalam examination room tu ade 4-5 machines. They check for your cornea thickness, saraf, night vision and lain2. memang sepanjang examination tu hati berdebar2. Selawat je la banyak2 harap dipermudahkan segala urusan. After that, masuk another room jumpe optometrist dia. Da lupa nama dia. But a really nice woman. Masa tgh buat power check up,(yang baca2 huruf tu) tiba2 optometrist tu kene keluar. Lama jugak la menunggu. Bila die datang balik rupa2nya ada patient yang mata die xsesuai untuk buat lasik and dia macam breakdown kat situ. Kesian sangat. Sebab memang dapat bayangkan perasaan dia.

After power check up, the optometrist terangkan tentang Visumax procedure. She also explain about SMILE procedure. SMILE ni new technology. Beza dgn Visumax ialah SMILE procedure flapless. Maknenye die only do a small cut on your eyes while Visumax kene buat a bigger cut sebab die kene flap your eye membrane before they laser it. So, it is fast healing and better sebab only small incision was made on your eyes. You can do more research about SMILE kalau nak tau lagi lanjut. With Prof Muhaya, SMILE package is RM11000 for both eyes. After that, die check whether your eyes is dry or not by putting some sort of paper at your eyeline.( macam kertas litmus yang test pH tu..haha) Then, baru lah dapat jumpe Prof muhaya check up dengan die. After check up with prof muhaya, we decide to do SMILE procedure and schedule my surgery the next day.


Surgery Day

Hari yang I buat surgery tu memang ramai ornag nak buat surgery jugak. Appointment at 3pm but we were there by 230pm. However, base on my observation, diorang buat sapa yang datang dulu buat surgery dulu. X ikut pn apointment pukul berapa. Quite kelam kabut jugak lah. Last2 my turn pukul 630pm baru dapat masuk surgery room. Masa masuk tu memang berdebar2. Tapi Prof Muhaya sangat baik and lembut. Macam2 nasihat die bg supaya kita tak nervous. Even masa tgh surgery tu pn dia bercakap2 dgn kita suruh tenangkan diri, bagi kata2 semangat kat kita. Still tergiang2 lagi dia cakap 'Azimah, you're doing good, very good, your are a very good patient azimah' . Nervous tu kurang sikit. Sepanjang procedure tu kene fokus betul2. Jangan gerak2 anak mata. Kene tenang. Kalau x, doktor pn susah nak buat kerja die. Xsakit pn procedure lasik ni. Just I banyak terkejut2 lah sbb ade bende pegang mata kite kan..huhu..Also, masa surgery, dia ada sediakan glass room untuk family member tgk kita masa tgh surgery tu. So my father in law ngn husband pn sakan jugak la amik video and gambar. haha

Bila da siap surgery tu, terus terang dunia. Memang sangat bersyukur sebab semuanya berjalan lancar. Cuba bayangkan sebelum ni kalau xpakai spek, muka orang yg depan kita blur2 je tapi now nampak terang. Ya Allah... Subahanallah.. Sgt2 emosional masa tu. Menangis2 kat depan Prof. Pastu dia pulak bagi nasihat2 macam2 lagi lah sayu2 hati ni.. Alhamdulillah nikmat penglihatan sempurna yg Allah tarik 21 tahun dah dapat balik. Merasa xpakai cermin mata. Memang sangat seronok. Terima kasih sangat kat Prof Muhaya and syukur alhamdulillah.

After Surgery

After surgery, mata sangat sensitive to light. For me, i xleh nak bukak mata langsung sepanjang perjalanan balik rumah. Malam pn xleh nak tgk lampu. Duduk rmh pakai sunglasses. Terus tido sbb xtahan mata pedih. tambah pulak tiba2 hidung tersumbat 2-2 belah sebab menangis banyak sangat pas surgery tadi..huhu..lagi lah xselesa. However, the next day everything was ok. Mata still sensitive tapi xdelah sampai xleh bukak mata. sunglasses kene pakai everytime keluar rumah. Nurse cakap kene pakai up to 1 month.. tapi ikut patient condition jugak lah..some, after 2 weeks da ok dah keluar rumah tanpa sunglasses. For SMILE procedure ni, eventho vision improve after surgery, still ada blur2 lagi. But it will improve in time. Jangan risau2. I did my research and they said your vision will improve completely 3-6 months after surgery. But for me, now dah sebulan buat, memang ade improvement lah. Just malam2 still xleh nak drive sebab lampu tu still nampak blur. Macam rabun silau tu. Insyaallah akan improve jugak sooner or later.

So, that's it my experience doing lasik with prof Muhaya. Ada gambar2 and video but maybe upload later sebab semua dalam phone husband.huhu. Hopefully this helps sesiapa yg tgh buat research on doing lasik or tgh ragu2 nak buat ke x..

till next post...



With prof muhaya after eye check up

1 comment:

  1. My friend did it on 21/11/20.. prescription was 900+,His vision is not good so far, night vision is worse with all glare, starbust andhaloes..Its really affect his life, his spouse, family, friends..Dia betul2 berpesan agar kisahnya dijadikan iktibar.MasyaAllah.Berpesan-pesanlah demi kebaikan.

    ReplyDelete